Επιβλητικές εκκλησίες στο κέντρο της Αθηένου
Η Παλαιά εκκλησία πρέπει να κτίστηκε στον τόπο άλλης αρχαιότερης, αφού σώζονται εικόνες αρχαιότερης της εκκλησίας. Στην εκκλησία υπάρχει εικόνα του Αγ. Γεωργίου του 14ου αιώνα και εικόνα του Προδρόμου του 16ου αιώνα.
Στο πάνω μέρος της βόρειας πύλης της εκκλησίας υπάρχει η χρονολογία 1711. Ο άμβωνας, το προσκυνητάρι και το εικονοστάσι είναι του τελευταίου τέταρτου του 18ου αιώνα, επί Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, όπως δηλώνουν οι εσωτερικές επιγραφές.
Σώζεται επίσης ένα σανίδι στο οποίο είναι ζωγραφισμένοι οι Απόστολοι, το οποίο θα βρισκόταν σε προηγούμενο εικονοστάσι. Στο υφιστάμενο εικονοστάσι οι Απόστολοι βρίσκονται ο καθένας σε ξεχωριστή εικόνα, ενώ σε παλαιότερες εποχές είχαμε ένα σανίδι στο οποίο ζωγραφίζονταν όλοι οι Απόστολοι.
Η εκκλησία είχε ηλιακό με καμάρες στο βόρειο τμήμα της και άλλη είσοδο – προθάλαμο που οδηγούσε στο γυναικωνίτη ο οποίος βρισκόταν στο βορειοδυτικό τμήμα της. Αυτά κατεδαφίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το κωδωνοστάσιο που βρισκόταν στο βόρειο μέρος του ιερού κατεδαφίστηκε γύρω στο 1964.
Η Νέα εκκλησία της Παναγίας είναι αφιερωμένη όπως και η παλαιότερη στη Γέννηση της Θεοτόκου – άρχισε να κτίζεται το 1947. Ο θεμέλιος λίθος κατατέθηκε το 1947 (12/12/1947) από τους Μητροπολίτες Δέρκων Ιωακείμ και Σάρδεων Αδαμάντιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου που βρίσκονταν εδώ για να συγκροτήσουν Σύνοδο για την εκλογή Αρχιεπισκόπου.
Η πρώτη λειτουργία έγινε στις 21 Νοεμβρίου 1959. Η σημερινή μορφή του τρούλλου δόθηκε το 1994.
Το εικονοστάσι (Ιταλικό μάρμαρο) τοποθετήθηκε το 1967 ενώ η αγιογράφηση ολόκληρου του ναού αποπερατώθηκε το 2012.
Ο ρυθμός της είναι βυζαντινός ενώ όλες οι άλλες εκκλησίες μας είναι μονόκλιτες βασιλικές. Η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε είναι η ντόπια από το “Όρος”. Οι σημερινές πόρτες τοποθετήθηκαν το 1997 (οι προηγούμενες ήταν μεταλλικές). Τελείται σ’ αυτήν η Θεία Λειτουργία (κάθε Κυριακή και κατά τις μεγάλες εορτές) καθώς και το μυστήριο του γάμου.