Καλωσορίσατε
Ο Δήμος της Αθηένου αποτελεί έναν από τους 6 Δήμους της επαρχίας Λάρνακας. Αποτελεί μια από της ιστορικότερες περιοχές της Κύπρου με μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της αγροτικής παράδοσης του νησιού. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την προέλευση του ονόματος της Αθηένου, με μια από αυτές να αναφέρει πως ορισμένοι κάτοικοι από την Αθήνα ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Αθηένου και έτσι έδωσαν το όνομα της πόλης τους «Αθήνα» στην Αθηένου. Πιστεύεται ότι η περιοχή της Αθηένου κατοικείτο από το 14ο αιώνα π.Χ. σύμφωνα με σημαντικά ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών. Μάλιστα, η αποικία αρχικά ονομάστηκε Γόλγοι είτε από το όνομα του Γόλγου (αρχηγού των Αχαιών) είτε από το επίθετο της Γολγίας Αφροδίτης, για την οποία υπήρχε ιερό στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, ο τουρκικός στρατός κατέβαλε την Αθηένου, στη συνέχεια αποσύρθηκε από την περιοχή και οι κάτοικοι της Αθηένου επέστρεψαν στα σπίτια τους το 1975. Ωστόσο, το 65% της διοικητής έκτασης της Αθηένου δεν ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκ του νόμου, το έδαφος αυτό ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ εκ των πραγμάτων ελέγχεται από το μη αναγνωρισμένο κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου.
Θεματικά Μονοπάτια
Σημεία Ενδιαφέροντος
Τοπικά Προϊόντα
Το πιο φημισμένο προϊόν του χωριού είναι το γνωστό, πεντανόστιμο παραδοσιακό ψωμί που πολλοί ντόπιοι το ξέρουν ως το «Αθηενίτικο». Ακόμη, πολύ διάσημα προϊόντα είναι και τα γαλακτοκομικά αλλά και τα γλυκά, συμπεριλαμβανομένου και των αθηενίτικων λουκουμιών του γάμου, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση.
Η Αθηένου είναι μάλιστα ο κυριότερος προμηθευτής των αγροτών της Κύπρου σε γεωργικά εργαλεία, τα οποία έχουν εκτοπίσει τα εισαγόμενα λόγω τον οικονομικών και πρακτικών οφελών τους.
Φημισμένα είναι και τα Αθηενίτικα κεντήματα «Βενίς ή Πιττωτές-Ολόπλουμη δαντέλλα», τα οποία είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, πολύς κόσμος επισκέπτεται την Αθηένου για να δοκιμάσει το «οφτό της Κύπρου», το παραδοσιακό οφτό της Αθηένου, που παρασκευάζεται σε ειδικά πήλινα δοχεία.
Τα κεντήματα, το ψωμί, το λοκούμι και το οφτό έχουν εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, μαζί με τις εκδηλώσεις που γίνονται για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Φωκά και με τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κύπρου (τα οποία εγγράφηκαν σε συνεργασία με το Μουσείο Τροφίμων και άλλους φορείς).