Αθηένου-Κάτω Δρυς-Χοιροκοιτία-Καλαβασός-Αμαργέτη
Γενική Περιγραφή
Η διαδρομή στην αρχαιότητα/ ιστορία αποτελεί μια εκπαιδευτική δραστηριότητα για όλο τον πληθυσμό (για οικογένειες με μικρά παιδία, μαθητές, ενήλικες), η οποία δίνει τη δυνατότητα στον περιηγητή να ενημερωθεί για σημαντικές πτυχές της ιστορίας της Κύπρου.
Η συγκεκριμένη διαδρομή προτείνεται να ολοκληρωθεί οδικώς και μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια ξεναγού, ωστόσο η παρουσία ξεναγού ενδέχεται να προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν τον κάθε αρχαιολογικό χώρο. Σημειώνεται ότι, η διαδρομή προτείνεται όπως υλοποιηθεί σε 2 μέρες αφού το χωριό Αμαργέτη βρίσκεται αρκετά μακριά από τα υπόλοιπα χωριά της διαδρομής. Ωστόσο, σε περίπτωση που το επιθυμεί, ο περιηγητής ενδέχεται να υλοποιήσει ξεχωριστές διαδρομές, επισκεπτόμενος τα 3 χωριά της Επαρχίας Λάρνακας ως μια διαδρομή και το χωριό Αμαργέτη ως άλλη διαδρομή.
Λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που συνήθως επικρατούν στην Κύπρο, η διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί ολόχρονα.
Αναλυτική Περιγραφή
Για τους περιηγητές των οποίων η βάση βρίσκεται στα αστικά κέντρα Λευκωσίας ή Λάρνακας, ως σημείο έναρξης της διαδρομής προτείνεται η Αθηένου, ενώ για αυτούς των οποίων η βάση βρίσκεται στα αστικά κέντρα Λεμεσού ή Πάφου προτείνεται το χωριό Αμαργέτη (ακολουθώντας αντίστροφη διαδρομή).
Στην Αθηένου, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο όπου Θα μάθει για την ιστορία της Αθηένου από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Αμέτρητες συλλογικές και ατομικές αφηγήσεις από τοπικές, αλλά και από κάθε μεριάς του κόσμου ιστορίες εξαπλώνονται στο μουσείο. Το Μουσείο αποτελείται και από την Αρχαιολογική Συλλογή, τη Συλλογή της Εκκλησιαστικής Τέχνης και την Εθνογραφική Συλλογή. Επίσης Μπορεί να επισκεφθεί τον ασρχαιολογικό χώρο της Μάλλουρας, στον οποίο μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί ένα αγροτικό ιερό, τάφοι λαξευμένοι σε βράχο και ένας οικισμός τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική μέχρι και τη Ρωμαϊκή περίοδο.
Ακολούθως, κατευθυνόμενος προς τη Χοιροκοιτία, μπορεί να επισκεφτεί το νεολιθικό οικισμό του χωρίου, στον οποίο κατάλοιπα από όλες τις φάσεις της Νεολιθικής Εποχής είναι εμφανή και παρουσιάζουν μια εικόνα των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή κατά τους προϊστορικούς χρόνους, καθώς και για το πώς διαδόθηκε ο Νεολιθικός Πολιτισμός σε όλη την περιοχή.
Στη συνέχεια, στο χωριό Καλαβασός, ο περιηγητής μπορεί να επισκεφτεί το νεολιθικό συνοικισμό της Τέντας, στον οποίο οι ανασκαφές είχαν σαν αποτέλεσμα την ανακάλυψη πολλών αρχαιολογικών χώρων, που εντάσσονται σ’ όλες σχεδόν τις φάσεις των κυπριακών προϊστορικών και ιστορικών χρονολογικών περιόδων. Επιπρόσθετα, στο κοινοτικό πάρκο της Κοινότητας ο επισκέπτης μπορεί να δει το τρένο το οποίο μετέφερε χαλκό και πυρίτη στα παλιά χρόνια.
Τέλος, στο χωριό Αμαργέτη βρίσκεται ένας μεγάλης σημασίας αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος φημίζεται για τα γλυπτά και τις επιγραφές από βάσεις αγαλμάτων, τόσο της ελληνιστικής όσο και της ρωμαϊκής εποχής. Επιπλέον, στο χωριό υπάρχουν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Αγαθονίκου.
Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που ο περιηγητής το επιθυμεί, στην εν λόγω διαδρομή είναι δυνατό να προστεθεί και μια στάση στο χωρίο Κάτω Δρυς, το οποίο βρίσκεται μόλις 15 λεπτά από τη Χοιροκοιτία. Στον Κάτω Δρυ, πέραν από την ευκαιρία για ξεκούραση και δοκιμή της παραδοσιακής κουζίνας σε κάποιο από τους χώρους εστίασης του χωριού, ο περιηγητής μπορεί να επισκεφτεί το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το Μουσείο «Μέλισσας και Κεντήματος».
Η ολοκλήρωση της διαδρομής συνιστά τη διανυκτέρευση του περιηγητή σε ένα εκ των χωριών Χοιροκοιτία, Κάτω Δρυς ή Καλαβασός (που βρίσκονται στο μέσο της διαδρομής), όπου μπορεί να δειπνήσει σε κάποιο από τους χώρους εστίασης που υπάρχουν στην περιοχή και να ξεκουραστεί για τη συνέχιση της διαδρομής την επόμενη ημέρα.